Kuinka kasvattaa myyntiä verkossa?

Kuinka kasvattaa myyntiä verkossa? Näkyvyys, kiinnostus, osto ja tyytyväinen asiakas

Internet on erinomainen paikka tarjota tuotteita tai palveluita, sillä noin 73 % suomalaisista käyttää nettiä päivittäin ja noin 52 % on ostanut verkosta kolmen kuukauden sisällä. Oikein kohdistetuilla markkinointikanavilla tarjontasi on vain klikkauksen päässä kuluttajasta ja verkkoanalytiikka auttaa raivaamaan ostamisen esteitä asiakkaan tieltä. Verkkosivut kertovat kilpailuvalttisi kaikille halukkaille väsymättä 24/7. Kuitenkin maailman yli biljoonasta verkkosivusta vain osa menestyy. Mitä menestyminen verkossa vaatii?

 

Näkyvyys

 

Suomen .fi-päätteisiä domaineja on noin puoli miljoona. Jos omistat yhden näistä, todennäköisyys, että verkkovierailija tulisi sattumalta kotisivuillesi on 0,0002 % eli pienempi kuin 5 oikein lotossa. Saadaksesi vierailijoita tarvitset näkyvyyttä, joko sijoittamalla rahaa tai aikaa markkinointiin. Perinteisten mainoskanavien lisäksi voit ostaa verkkomainontaa tai sijoittaa aikaasi luomalla sosiaaliseen mediaan kiinnostavaa sisältöä jaettavaksi. Hyvästä sisällöstä kiinnostuneet hakukoneet, kuten Google, Yahoo, Yandex ja Bing palvelevat internetin selaajaa listaamalla kunkin hakukoneista tehdyn haun päätteeksi kaikkein oleellisimmat nettisivut kullekin haulle. Suomalaiset tekevät yli 10 miljardia hakua Googlesta vuosittain, joten hakukonenäkyvyyden parantaminen eli hakukoneoptimointi (SEO) on tärkeä toimenpide monelle verkkosivun omistajalle.

 

Kiinnostus

 

Näkyvyys herättää kiinnostuksen osalle mainosviestin nähneistä. Kiinnostunut saapuu verkkosivuille ja arvioi niiden sisältöä. Ensimmäinen arvio tehdään jo silloin, kun nettisivut alkavat latautua. Jos nettisivujen latautuminen kestää yli 3 sekuntia, tutkimuksen mukaan 53 % mobiilikäyttäjistä luovuttaa jo tässä vaiheessa. Nettisivuille saapuva tekee nopean arvion siitä mistä nettisivuissa on kyse. Nopea silmäys perustuu usein sivuilla oleviin kuviin väliotsikoihin, valikoihin, linkkeihin, listoihin tai korostettuihin sanoihin. Vierailija arvioi onko sivuilla hänelle oleellista tietoa ja kuinka uskottavan mielikuvan nettisivut luovat palveluntarjoajasta.

 

Yleensä kotisivujen sisällöstä kiinnostunut haluaa tutustua laajemminkin nettisivujen sisältöön ja käy muuallakin kuin etusivulla. Googlen käyttäjä barometrin mukaan kiinnostuneet etsivät hintoja, yrityksen sijaintia tai toiminta-aluetta, aukioloaikoja, tarjouksia ja arvioita. Yli puolet kuluttajista tutustuu paikallisen yrityksen tarjontaan netissä, joten omat kotisivut ovat avainasemassa tarjoamaan riittävästi vertailukelpoista tietoa kuluttajalle. Luonnollisesti mitä kalliimmasta tuotteesta tai palvelusta on kyse, sitä enemmän tietoa ostopäätöksen tueksi tarvitaan.

 

Osto

 

Kiinnostunut ostaa tarpeellista budjettinsa rajoissa. Kilpailutilanteessa asiakas ostaa sieltä mistä kokee saavansa eniten arvoa rahansa vastineeksi. Fyysiseenkin tuotteeseen voi paketoida ylimääräistä arvoa esimerkiksi takuun tai asennuksen muodossa tai tekemällä logistisesta ketjusta mahdollisimman vihreän. Kannuste toimii silloin, kun se on asiakkaan arvojen mukainen eli luo lisäarvoa tuotteelle asiakkaan näkökulmasta Verkkokaupassa sopivat maksutavat ja turvallinen maksaminen ovat tärkeitä. Hyvä suorituskyky ja helppokäyttöisyys takaavat sujuvan verkko-ostamisen ja vahvistusviesti sekä kuitti onnistuneesta ostosta takaa asiakkaalle mielenrauhan.

 

Tyytyväinen asiakas

 

Tyytyväinen asiakas myyntiprosessin lopputuloksena on koko liiketoiminnan edellytys. Tyytyväinen asiakas on myös monesti pitkäaikainen kumppani ja uudelleen ostaja sekä parasta näkyvyyttä liiketoiminnalle. Hyvää asiakassuhdetta ohjaa aito kiinnostus asiakkaan arvoja ja kiinnostuksia kohtaan ja näin hänelle voidaan tarjota jatkossakin arvokasta sisältöä ja apua tavoitteensa saavuttamisessa. Asiakkaan tyytyväisyyttä voidaan seurata sähköisellä asiakastyytyväisyyskyselyllä ja kommunikointia voidaan jatkaa esimerkiksi uutiskirjeen muodossa.

 

Myynnin kehittäminen verkossa

 

Myynti verkossa on kysynnän ja tarjonnan yhdistämistä. Näkyvyyttä ostetaan sieltä missä kohderyhmä on ja mistä sijoitukselle saadaan paras tuotto. Asiakkaan tarpeisiin luotu sisältö tarjoillaan asiakkaalle suorituskykyisesti ja vaivattomasti nykyaikaisella tekniikalla. Ostokynnystä madalletaan rakentamalla luottamusta. Asiakastyytyväisyyttä seurataan ja parannetaan. Ensimmäinen askel on tiedostaa mikä myyntiprosessin vaihe on sinun suurin kompastuskivesi ja aloittaa myynnin kasvattaminen siitä.

 

Myyntiprosessin tarkistuslista

 

Tarkista missä kunnossa myyntiprosessisi vaiheet ovat?

 

Näkyvyys

 

Rasti ruutuun Minulla on 2-3 kohderyhmääni sopivaa markkinointikanavaa, joissa herätän säännöllisesti kiinnostusta

Rasti ruutuun Saan hakukoneista ilmaista liikennettä kotisivuilleni

Rasti ruutuun Saan markkinointiin sijoittamalleni ajalle ja rahalle riittävän tuoton

 

Kiinnostus

 

Rasti ruutuun Nettisivuillani on riittävästi mielenkiintoista sisältöä tukemaan kiinnostuneen ostopäätöstä

Rasti ruutuun Kotisivuni ovat nopeat ja toivottavat tervetulleeksi myös mobiililaitteen käyttäjät

Rasti ruutuun Herätän luottamusta verkossa ja luon brändini näköistä mielikuvaa

 

Osto

 

Rasti ruutuun Tiedän tyypillisimmät oston esteet ja autan kotisivuillani ylittämään ne

Rasti ruutuun Asiakkaan on helppo ostaa minulta tai ottaa minuun yhteyttä

Rasti ruutuun Nettisivuni ovat turvalliset ja asiakkaan viestintään vastataan nopeasti

 

Tyytyväinen asiakas

 

Rasti ruutuun Kerään tietoa asiakastyytyväisyydestä ja parannan sitä aktiivisesti

Rasti ruutuun Pystyn tarjoamaan nykyisille asiakkailleni jatkossakin kilpailykykyä tuotteillani tai palveluillani

Rasti ruutuun Minulla on kommunikointikanava asiakkaideni kanssa ja käytän sitä säännöllisesti

 

Jatkuva kehitystyö

 

Rasti ruutuun Kerään verkkoanalytiikalla tietoa nettisivujeni käytöstä

Rasti ruutuun Osaan käyttää analytiikasta keräämääni tietoa päätöksen teon tukena

Rasti ruutuun Kalenteristani on varattu säännöllisesti aikaa toiminnan arviointiin ja kehittämiseen

 

 

Lähteet:

Tagit